Därför behöver du arbeta mer analogt

Jag är absolut ingen luddit, tvärt om är jag väldigt intresserad av teknik och omfamnar allt som underlättar mitt arbete. Men det betyder inte att all teknik är av godo eller att vi behöver teknik till allt. Och med teknik menar jag egentligen elektronik – att skriva med penna i ett block kräver ju en viss teknik det med.

I den här artikeln ska jag berätta om hur jag använder papper och penna. Och jag kommer att försöka visa hur det kan vara mer fördelaktigt att arbeta analogt. Det finns en stor sannolikhet att även du behöver använda papper och penna – häng med så ska jag förklara.

Teknikens fram- och baksida

Teknik i form av elektronik och mjukvara gör för det mesta våra liv betydligt enklare än det var tidigare. Att skriva en avhandling för hand var en bedrift (sök t ex på Karl Marx manuscript för att se bilder på hans bokanteckningar). Att skriva den på skrivmaskin var enklare. Men att fritt kunna söka, klippa, klistra och omorganisera ett manuskript i word är ett makalöst framsteg för både författare och sättare.

Det här inlägget skriver jag i en app som heter Ulysses vilket är ytterligare ett steg förbi word. Men den här artikeln ska inte handla om mjukvaror i sig. Vad det handlar om är att visa ett exempel där tekniken underlättar för alla. Och idag när böcker börjar distribueras elektroniskt i större skala så har vi kommit ett steg närmare möjligheten att ha ett bibliotek på fickan.

Fördelen med teknik

FirmBee@PixabayFoto av FirmBee @ pixabay.com

Foto av FirmBee @ pixabay.com

Nu tänker jag tala om den teknik (mjukvaror och hårdvaror) som på ett sätt eller ett annat berör vår möjlighet att anteckna med papper och penna.

En av de stora fördelarna som jag upplever är dessa, i en orankad ordning;
1. Möjligheten att söka i anteckningar
2. Möjligheten att dela information mellan flera appar
3. Möjligheten att dela information mellan flera personer
4. Möjligheten att länka samman flera olika media (ex foton)
5. Möjligheten att länka anteckningar till kontext (ex kalender)

Att kunna ta anteckningar för att sedan länka dem till ett möte i kalendern, fästa på en bild av en whiteboard, och sätta en tagg på det gör saker mycket enklare att söka och finna. Att sedan kunna lyfta in detta i en annan mjukvara för att dela med andra människor är precis lika smidigt.

En app som gör detta exceptionellt bra är Evernote. Om du betalar för premiumversionen så får du en enorm sökkraft i evernote i och med deras OCR-motor (OCR är en förkortning av Optical Character Recognition vilket på svenska blir optisk teckenigenkänning)som till och med låter dig söka i text från bilder. Om du skriver häcksax på en lapp och fotar av den och skickar till evernote så kommer deras OCR mjukvara att hitta bilden när du söker på häcksax.

Ett gratisalternativ är Microsofts OneNote som även den har OCR, men inte lika kraftfull. Det som talar för OneNote är att appen är gratis och inkluderar alla funktioner då det inte finns någon premiumversion med utökade funktioner. Vad som passar dig bäst är bäst upp till dig att avgöra.

Nackdelen med tekniken

Så länge som tekniken vi talar om består av datorer, telefoner eller surfplattor samtidigt som lösningarna handlar om smarta mjukvaror lurar alltid en risk.

Risken som jag ser med alla dessa lösningar kommer ur min personliga erfarenhet. Jag vet inte hur många gånger jag har öppnat safari i surfplattan för att söka information, men sedan kommit på mig själv med att kolla på videor på YouTube.

Och det kan ha varit bra videor med ett innehåll som har varit utbildande. Så jag talar inte om de där stunderna där man totalt slösar sin tid på nonsens. Jag talar om när jag gör någonting då jag egentligen skulle göra någonting annat.

Problemet är att den tekniska lösningen eller plattformen för med sig distraktioner. Vi får meddelanden i form av notiser och ljud. Vi får små brickor i apparnas ikoner, osv. Det går att stänga av allt det där och det gör också lite lättare att hålla spåret.

Men den andra baksidan är betydligt svårare att hantera. Det beror främst på att vi vare sig kan, eller borde, stänga av vår associativa kapacitet. När vi kollar upp en sak kommer vi snart att tänka på någonting annat vi borde kolla upp.

Precis som tittandet på ibland instruktiva videor på youtube lätt leder till att vi tittar på en video och sedan en till så tenderar vi att söka information på samma sätt. Nu när jag vet när festivalen jag vill gå på går av stapeln så vill jag veta vilka band som kommer dit. När jag vet vilka band så vill jag kolla på deras hemsidor. Kanske lyssna på några band som jag inte har hört talas om – på soundcloud eller bandcamp kanske?

Papper och penna

Foto av Louis Bauer @ pexels.com

Foto av Louis Bauer @ pexels.com

Det är kanske redan uppenbart vart jag är på väg vid det här laget. Papper och penna kräver inte inställningar för att ta bort notiser. Papper och penna leder inte intuitivt till att vi tappar fokus och gör någonting annat än vi tänkte göra.

Tvärt om kan papper och penna öppna upp för att vi snabbt skriver ner någonting vi behöver göra eller kolla upp så att vi senare kan gå tillbaka och göra det. Papper är alltså ett bra komplement till vår hjärna i och med att mediet inte har notiser eller internetuppkoppling.

Behöver du fokusera och samla dina tankar är det möjligt att papper och penna fungerar bättre än en laptop. Det finns till och med vetenskapliga studier som pekar på att det är bättre för studenter att ta anteckningar på papper än på laptop. För en översikt av några artiklar klicka här och för att läsa min artikel om ämnet kan du klicka här.

Papper och penna kan alltså i vissa fall vara mer fördelaktiga att använda jämfört med surfplattor, mobiler eller bärbara datorer. Men vad ska vi dra för slutsats av detta och ska vi bara strunta i de fördelar som jag började artikeln med att lista?

Mitt arbetsflöde

Min personliga lösning är att använda papper och penna i vissa fall och att dra nytta av tekniken i andra fall. I många fall handlar det också om att skapa ett hybridsystem för att kunna dra nytta av alla fördelar.

Jag har alltid med mig mitt anteckningsblock. Jag har det på jobbet och på fritiden. Jag tar anteckningar där och jag skriver upp saker som jag måste göra. Jag skriver upp viktiga saker som jag inte ska glömma som lösenord, användaruppgifter till system mm. Jag har också en logg där jag för in om jag tränat, tagit kosttillskott, promenerat, skrivit osv.

I slutet av dagen är min anteckningsbok en dagboksliknande bullet journal som dessutom innehåller en massa uppgifter, att göra listor mm. Så därför behöver jag också digitalisera vissa delar av min anteckningsbok för att kunna dra nytta av de fördelar som jag nämnde.

Mina att göra anteckningar för jag över till OmniFocus som är min GTD app. Lösenord och användaruppgifter ska in i Dashlane som är min lösenordshanterare.

Idéer och tankar som jag vill kunna återkomma till senare för att utveckla vidare går in i min elektroniska dagbok Lifecraft. Dagbokens sektion med idéer och tankar är också en källa som jag kan gå till när jag har idétorka.

Det kan handla om att jag har idétorka på jobbet eller som bloggare. Min situation eller kontext spelar inte så stor roll just då. Jag har en källa att gå till där tankar som är ofärdiga samlats lite huller om buller. Ofta hittar jag en tråd som jag vill ta upp och tänka vidare kring. Nästan alltid hittar jag trådar som inte längre är relevanta. De tar jag bort för att inte de bra idéerna ska drunkna i bruset av de dåliga.

Vad funkar för dig?

En slutsats som jag tänker borde framträda ganska tydligt är att det kanske inte är önskvärt att bli helt elektronisk. Det finns en baksida av teknologin som är svåra att skydda sig emot och som lätt kostar i produktivitet och effektivitet.

Men det finns också styrkor som de mer analoga alternativen inte kan tävla med. Och som vanligt är jag i princip emot lösningar som är svart-vita. Det finns gråzoner där det faktiskt är upp till var och en av oss att utvärdera vad som funkar bäst för just oss.

På samma sätt finns det ganska svarta och vita zoner där det är uppenbart att teknologierna eller det analoga är det bättre valet. Vi behöver inte välja sida eller utmana oss själva särdeles mycket.

Reflektera över när dina tekniska hjälpmedel tenderar att stjäla ditt fokus. Och om det är den tekniska lösningen som ger upphov till att du tappar tråden så gör du en anteckning. Sen funderar du på om det inte finns en analog motsvarighet som inte tillför den distraktionen.

Har du några egna lösningar som funkar för dig så uppskattar jag om du vill dela med dig av dem i kommentarsfältet nedan. Och tills vidare – ha det bra och ta hand om dig!

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.